tisdag 21 januari 2014

CHOKOSQUASHKAKA

Har provat på en hel del nya recept på sista tiden. Vissa mera lyckade, andra mindre. Så om man bakar en kaka 2 gånger, betyder det väl att den är lyckad? Ja, det tycker i alla fall jag! Men lite ensam är jag nog om det, för denna kaka innehåller inget socker, och mina närmaste som smakat, har nog snyrpat på näsan en aning. (har inte vågat bjuda den åt nån annan...ännu) Så min kaka bor i frysen, och därifrån plockar jag sedan fram en bit i taget när jag blir sugen. 
Men varför en kaka utan socker? Ja, varför inte? (skriver mera om det en annan gång)

Receptet hittade jag hos Ericas LCHF, som jag sedan modifierade lite. Bröade kakformen med kokosflingor och lämnade bort kaffet. (min kaffekokare står inne i ett skåp till vardags)  I själva kaksmeten blandade jag Marabou 86%+ Lindt 90% choklad och till chokladkrämen använde jag Marabou mintchoklad 70% vilket blev väldigt lyckat. (gillar man inte stark choklad så kan man naturligtvis ta vanlig hushållschoklad eller mjölkchoklad om man vill)

CHOKOSQUASHKAKA

Kaka:
250 g grovriven squash
100 g mörk choklad (gärna 70%-90%)
2 ½ dl mandelmjöl
1,75 dl kokosnötsmjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver (inte vaniljsocker!)
2 msk kakao
En nypa salt
140 g smör (inte margarin!)
4 ägg
1½ msk citronsaft
1 msk honung

Till kakformen: smör och kokosflingor

Chokladkräm:
1,75 dl vispgrädde
100 g Marabou mintchoklad 70% (eller vanlig)
20 g  smör (inte margarin!)

 Kakan:
1. Riv squashen grovt
2. Smält chokladen
3. Blanda de torra ingredienserna i en matberedare
3. Tillsätt smöret i mindre bitar, äggen, citronsaften och honungen
4. Kör runt så att allt blandas
5. Blanda med slev i den smälta chokladen och till sist den rivna squashen
6. Smörj och bröa en kakform med löstagbar kant
7. Grädda i nedre delen av ugnen 40-45min - 150 grader
8. Känn efter med en provsticka att kakan är färdig. Låt svalna

  Chokladkrämen:
1. Häll 1,75dl grädde i en kastrull och koka upp under omrörning
2. Bryt i 100g choklad och rör tills chokladen smält
3. Tillsätt 20g smör och rör till en jämn smet
4. Låt svalna ordentligt
5. När både kakan och chokladkrämen är kalla bred ut krämen över kakan
6. Förvara i kylskåp eller frys in i portionsbitar


Jag äter min kaka med turkisk yoghurt eller avrunnen naturell yoghurt. Ev bär om jag råkar ha till hands, men är inget måste. Den är god bara som den är också! Med en kopp Yogi Tea,,,

Vågar du baka en kaka utan socker?


 

5 kommentarer :

  1. Kul att jag kunde inspirera. :-)

    Angående din fråga under tävlingen om bakproteinet One Bake: Jag har inget recept på cheese cake, men nu blev jag sugen på att testa. :-)

    Trevlig helg!
    Kram Erika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt. Väntar med spänning på både tävlingsresultat och recept. Får gärna vara en kaka utan gelatinblad, men antar att du inte använder det..?

      Trevlig helg till dig med!
      H. Mia

      Radera
    2. Jag använder gelatin ibland men väldigt sällan. Gillar du bäst bakade cheese cake eller frysta cheese cake?

      Radera