Varje jul har jag köpt färdig pepparkaksdeg från butiken, och varit nöjd med den. (nu är jag av annan åsikt..) Har inbillat mig att det är krångligt att göra egen deg, men det är det ju absolut inte.
Lätt som en plätt var det och gudomligt goda blev de! Såhär gjorde jag:
SKURNA PEPPARKAKOR
Lägg följande ingredienser i en kastrull och värm sakta så att allt blandar sig.
200g smör
2½ dl råsocker (220g) funkar också med vanligt socker :)
1½ dl ljus sirap (210g)
Tag åt sidan och låt svalna.
Mät upp kryddorna och rör ner i sockersmeten.
Mängden kan varieras enligt smak och tycke.
2tsk kanel
2tsk malen ingefära
2tsk nejlika
1½ tsk kardemumma
Blanda följande och rör ner det i smeten.
7dl vetemjöl
3/4 msk bikarbonat/matsoda
60g hackad mandel
Knåda ihop till en smidig deg. Dela och forma till två "korvar" som rullas
in i färskfolie eller bakplåtsapper. Sätt in i kylskåpet över natten.
Följande dag
skär med vass kniv 3-5mm tunna skivor, jag fick ut 110st pepparkakor
placera på plåt, men inte alltför nära varann.
(de här är aningen för nära, de sväller i ugnen och fastnar då i varann)
(de här är aningen för nära, de sväller i ugnen och fastnar då i varann)
in i ugnen på 200 grader ~ 7minuter
Andra plåtens gräddade kakor med mera mellanrum.
Låt svalna så stelnar de och blir knapriga.
Andra plåtens gräddade kakor med mera mellanrum.
Låt svalna så stelnar de och blir knapriga.
Skurna pepparkakor med linsnöre-rosett!
Kanske en julklapp till en vän..
energi 46 kcal
Näringsvärde per kaka (~11g)
kolhydrater 7 g
protein 0,6 g
fett 2 g