måndag 10 februari 2014

Chokladcheesecake med blåbärstäcke (glutenfri, laktosfri)

Tittade in hos Glutenfria muminmamman för ett tag sedan och hittade detta recept på en helt sanslöst god Browniecheesecake med blåbärsgrädde. Äter inte socker till vardags, men en liten bit måste jag ju provsmaka för att kunna ge den betyg. Förutom att den smakar gudomligt så ser den ju också bara helt förtjusande ut med de tre olikfärgade lagren. Garanterat en succe´på kalasbjudningen!














Idag bakade vi denna smarriga tårta igen men förutom att den är glutenfri så gjorde vi den nu också laktosfri. Eftersom jag inte kunde hitta laktosfri vitchoklad i butiken så blev det istället laktosfri mjölkchoklad. Därav ett lite annat utseende, färgmässigt.


Såhär bakar du härligheten:

CHOKLADCHEESECAKE MED BLÅBÄRSTÄCKE(15bitar)

Botten:
100 g mörk choklad 53% (Brunberg, laktosfri)
100 g smör
1½ dl socker
2  ekologiska ägg
1½ dl glutenfritt ljust mjöl
1 tsk bakpulver

1. Smält chokladen och smöret över vattenbad. Låt svalna.
2. Häll sockret i chokladsmeten och blanda om
3. Tillsätt ett ägg i taget och rör om
4. Blanda mjöl och bakpulver sinsemellan, häll i smeten och blanda ordentligt
5. Häll smeten i en bakplåtspapperbeklädd form (ca 30cmx20cm)

Chokladcheesecake:
300 g philadelphiaost (laktosfri)
½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 ekologiska ägg
80 gram laktosfri mjölkchoklad (eller vitchoklad)
rivet skal från en halv ekologisk citron

6. Smält chokladen över vattenbad
7. Vispa philadelphiaosten, sockret och vaniljsockret till en jämn smet
8. Vispa i ett ägg i taget
9. Häll i chokladen och citronskalet och vispa med högre hastighet en kort stund till ett fluffigt skum
10. In i ugnen (175grader) ca 35-45min. Kolla att cheesecakelagret stadgar sig i mitten
11. Låt kakan svalna ordentligt, ev ute eller i kylskåpet

Blåbärstäcke:
2dl  vispgrädde (laktosfri)
½ dl floursocker
½ dl kvarg (laktosfri)
1 dl blåbär

12. Vispa grädde och floursocker tills grädden tjocknar
13. Tillsätt kvargen och vispa ihop
14. Häll i blåbären och vispa sakta tills allt blandar sig
15. Placera kakan på ett fat eller bricka och bred blåbärssmeten över
16. Skär upp kakan i 15 fyrkantiga bitar 
17. Förvaras i kylskåp 

Nästa gång kommer jag att göra cheesecakelagret utan mjölkchoklad. Bara "cheesecake" smaksatt med vaniljpulver och citron. Då får den det fina utseende och är fortfarande laktosfri.
Yngsta sonen kom med ytterligare en ide´ som vi också ska prova på då. 

Fortsättning följer...

3 kommentarer :

  1. Ojdå, ser jättegott ut. Jag ska prova receptet gänast idag! :D

    SvaraRadera
  2. Blir garanterat en succe´! Det farliga är att man kan bli beroende av den här kakan....tror jag :D

    Vad roligt att du hittat hit. Har sett bilder på dina skålar och muggar på fb. (i jackrussellinterrieri-gruppen) De ser jättefina ut. Skulle gärna beställa en sådan åt Lilja. Och kanske en mugg åt mig :) Måste fundera vad texten skulle vara...

    SvaraRadera
  3. :D
    Kakan är i ugnen just nu. Spännande...kanske jag tar bilder och gör en blogskrivelse om slutresultatet i morgon? =)

    SvaraRadera